DATABASER

DATABASER

Vill du läsa senaste numret av en tidning, hitta en artikel eller söka fakta om ett visst ämne? Då kan du använda bibliotekets databaser! Du når alla databaserna från bibliotekets datorer. Många av databaserna kan du även använda hemifrån om du loggar in med bibliotekskortsnummer och pinkod.

E-UPPSLAGSVERK, DATABASER OCH SLÄKTFORSKNING

Med bibliotekets e-uppslagsverk och databaser får du alternativ till att söka fakta på Google och Wikipedia. E-uppslagsverken uppdateras kontinuerligt av en redaktion. Du kommer åt flera av dessa resurser hemifrån när du loggar in med ditt lånekort. I våra databaser finns samlingar av tidningsartiklar och dokument, och du kan även söka stipendier.

E-uppslagsverk

 

För dagstidningar och tidskrifter från hela världen kan du använda vår tjänst PressReader

Databaser

 • Mediearkivet - Tidningsartiklar i fulltext från 1980-talet och framåt.Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Göteborgsposten, Arbetet samt flera landsortstidningar och många tidskrifter. 
  OBS: Denna databas kommer du endast åt från bibliotekets nätverk.
  TIPS: Klicka på pilen längst upp till höger och sedan Hjälp/Användarmanual.
 • Global Grant - En internationell databas om stipendier, fonder och bidrag. Du söker på svenska eller engelska.
  Logga in hemifrån här
   
 • Nacka lokalhistoriska arkiv - I Nacka lokalhistoriska arkiv ingår en unik samling bilder - bestående av ca 60 000 fotografier - med värdefull information om kommunens historia. Fungerar även hemifrån. Besök arkivet på Dieselverkstaden. Ring 08-718 90 78 och boka tid.
 • Queerlit - Queerlit är en databas för svensk skönlitteratur som skildrar samkönat begär och överskridanden av binära könsnormer. Det innefattar bland annat – men inte enbart – skildringar av HBTQI-personer.

Släktforskning

Välkommen att släktforska i kyrkböcker och historiska dokument.

 • Arkiv Digital - cirka 60 miljoner färgbilder på kyrkböcker och andra historiska dokument. Arkiv digital kan bara användas fullt ut på en speciell släktforskningsdator på  ditt bibliotek. Välkommen in så hjälper vi dig.

  ArkivDigital har cirka 74 miljoner färgbilder på kyrkböcker och andra historiska dokument som är lika läsbara som i original. Det gäller olika typer av handlingar som exempelvis kyrkböcker och bouppteckningar. Det finns även en blogg och annan matnyttig information samt bra vägledningar till hur du kommer igång att släktforska.
   
 • Riksarkivet dokument från medeltiden och framåt, såväl från myndigheter, organisationer som enskilda.
  Du kan söka direkt i den digitala forskavsalen SVAR - Riksarkivets digitaliserade arkiv, register och databaser,Nationell ArkivDatabas (NAD) eller samsöka. I NAD söker du på arkiv i Sverige, historisk topografisk indelning samt kontaktuppgifter till arkivinstitutioner. Fungerar när du är uppkopplad på bibliotekets nätverk.


Släktforskningsprogram som finns på ditt bibliotek

Begravda i Sverige av Sveriges släktforskarförbund. Version 1.00.

Emigrantregister för Sverige av Sveriges släktforskarförbund. Emibas, version 1.00.

Gamla Stan under 750 år - från Stockholms stadsarkiv, Stockholms stadsmuseum och Riksarkivet. 2002.

Sveriges dödbok av Sveriges släktforskarförbund

Söder - Människor och miljöer i Stockholm 1870 - 1930. Inklusive Rotemansarkivet.

 

Lär dig mer om våra e-uppslagsverk och databaser:

 

Digital sökhjälp

Rådgivning vid informationssökning. Vill du bli bättre på att söka information? Har du en fråga som kräver lite mer tid? Få rådgivning digitalt av en av våra bibliotekarier. Du kan exempelvis få hjälp med:

att formulera lämpliga ämnesord och sökfrågor 

att lära dig mer om hur du söker i databaser och bibliotekskataloger 

att skriva referenser enligt olika referenssystem 

referenshanteringsprogrammet Zotero 

källkritik 

Maila vad du önskar få hjälp med till

maja.joyce@dvbib.se

 

                                    Be gärna personalen om hjälp att komma igång.

Språk