Minoritetsväskor

Minoritetsväskor

Låna våra lekfulla och pedagogiska Minoritetsväskor för att lära dig mer om våra nationella minoriteter. Perfekt för lärare och förskolepedagoger.

 

För att öka kunskaperna och förståelsen gällande Sveriges fem minoritetsgrupper har vi på Dieselbiblioteken sammanställt fem olika väskor där varje minoritet finns representerad. Minoritetsväskorna ska fungera som stöd för förskolor, skolor och andra som vill lära sig mer om Sveriges nationella minoriteter: samer, sverigefinnar, judar, romer och tornedalingar.

Minoritetsväskorna innehåller bland annat information om språket, gruppens kultur och historia men framförallt erbjuder vi ett urval av spännande barnlitteratur samt föremål som representerar delar av minoritetens traditioner. Vi vill erbjuda en lekfull och lättillgänglig ingång till att arbeta med nationella minoriteter genom ett levande material som kan läsas, lekas och utforskas. Innehållet har tagits fram av bibliotekarier i samråd med representanter från de olika minoritetsgrupperna.

Det krävs inga förkunskaper för att arbeta med väskorna ovh det är upp till pedagoger och lärare att själva välja hur de vill arbeta med materialet.

Förskolan och skolan har i uppdrag att lägga grunden för att alla barn utvecklar en förståelse för de nationella minoriteternas språk och kulturer. (Skollagen 2010:800, Lpfö 18). Väskorna riktar sig främst till pedagoger i förskolan, förskoleklass och lågstadiet men även till privatpersoner som vill få mer kunskap.

Minoritetsväskorna är framtagna med ekonomiskt stöd från kulturrådet och finns till utlån Dieselverkstadens bibliotek, Saltsjöbadens bibliotek och Älta bibliotek men kan lånas över hela Nacka kommun.

Varmt välkomna att kontakta oss på Dieselbiblioteken för att låna en eller flera av våra minoritetsväskor!

Du kan reservera dem här

Språk