Aktuellt

 1. Livestreamade evenemang

  Nu livestreamar vi våra evenemang med start torsdag 30 september då Hannes Fossbo gästade Dieselverkstadens bibliotek för ett samtal med sin förläggare Anton Gustavsson om rosade debutromanen Öbarn.

 2. Vad ska nya bokbussen heta?

  Nu vill vi ha hjälp av alla barn (och vuxna) i Nacka att komma på ett passande namn till vår nya bokbuss.

 3. Boka en bibliotekarie

  Rådgivning i informationssökning och studieteknik för dig som studerar på högskola eller universitet.

 4. Bibblix, en app från biblioteket

  Appen Bibblix innehåller massor av läsning och boktips från biblioteket. Den passar alla barn, från nybörjarläsare till bokslukare mellan 6 och 12 år. Boktipsen är utvalda av barnbibliotekarier. Ladda ner appen gratis.

 5. Digitalt påskpyssel med Kajsa

  Kom och hämta en rolig pysselpåse på Älta, Saltsjöbadens eller Dieselverkstadens bibliotek från och med onsdag 31 mars.

 6. Internationella kvinnodagen

  Internationella kvinnodagen den 8 mars firas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Dagens ursprung är den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Klicka här för lästips!

 7. Demokratiportalen

  Demokratin fyller 100 år 2021. Därför har vi skapat en demokratiportal här på vår hemsida. Under året kommer vi där lyfta fram författare och verk som med demokrati som utgångspunkt speglar människors livsvillkor i olika delar av världen och från olika tider.

 8. Samiska nationaldagen 6 februari

  Samernas nationaldag firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

 9. Biblioteken öppnar igen 25 januari

  Från och med den 25 januari har biblioteken i Nacka öppet igen, men med begränsad service och begränsade öppettider. Se respektive bibliotek för öppettider.

 10. Digital sökhjälp

  Vill du bli bättre på att söka information? Har du en fråga som kräver lite mer tid? Få rådgivning digitalt av en av våra bibliotekarier

 11. Hur biblioteket berörs av Covid-19

  Nacka bibliotek följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Här hittar du uppdaterad information om hur Nackabiblioteken berörs av covid-19.

 12. Grattis!

  Vinnarna av Augustpriset 2020 har utsetts.

 13. Nya öppettider

  Vardagar öppet från kl 10.00. Nya öppettider på samtliga bibliotek i Nacka från och med den 17 augusti.

 14. Sommarfrågesport

  Spännande litteratur- och musikquiz. Var med och tävla om en somrig bokgåva. Svara innan 10 augusti.

 15. Let the games begin!

  Utmana dina kompisar på nåt av våra sommarlovsspel. Lånas o spelas i Älta.

 16. Skrivkurs med Klara Krantz

  Är du 10-14 år och vill lära dig hur du gör för att få en berättelse riktigt spännande, eller skriva din första egna dikt? Kom på skrivkurs.

 17. #blacklivesmatter

  Bok- och filmtips ang händelseutvecklingen i USA. Flera av titlarna finns även som e-bok.

 18. Böcker om Corona för barn

  Nu finns det några böcker som tar upp Corona ur barnens perspektiv. Kan vara en fin lässtund tillsammans med en vuxen för oroliga barn eller för barn som bara vill veta hur det funkar.

 19. Världsbokdagen

  Idag uppmärksammar vi Världsbokdagen, kanske viktigare än någonsin. Berättelser från hela jorden kan förena oss i en tid när många länders gränser är stängda och världen har krympt.

 20. Coronaviruset uppdaterad 22/12

  Nacka bibliotek följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Här hittar du uppdaterad information om hur Nackabiblioteken berörs av covid-19.

 21. Förintelsens minnesdag

  Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

 22. Barnkonventionen blir lag 2020

  Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen lag i Sverige vilket innebär större skyldighet och en ökad möjlighet för domstolar och myndigheter att sätta barnets rättigheter i fokus.

 23. Författarkväll: Testamente med Nina Wähä

  Dieselverkstadens bibliotek bjuder in till en författarkväll med Augustprisnominerade och extremt hyllade författaren Nina Wähä! Onsdag 4 december kl. 19.30! Läs mer under evenemang för vuxna.

 24. Augustpriset 2019. De nominerade är...

  Svenska Förläggareföreningen delar varje år ut Augustpriset i kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. Läs mer om böckerna här.

 25. Nobelpriset tillkännagivet

  Nobelpristagarna i litteratur 2018 och 2019 är Olga Tokarczuk och Peter Handke. Passa på att reservera böcker med dem i listorna nedan.

 26. Bokbussen på Lollapalooza

  Är du på Lollapalooza i helgen? Kom och häng med oss i bokbussen på Kidzapallozaområdet. Koppla av med tidningar och böcker, spela en låt på gitarren och gör din egen pin! Vi har också gratis wi-fi! Passa också på att göra musik hos Studiefrämjandet, bygga instrument med Scenkonstmuseet , vika origami med Etnografiska och mycket annat!

 27. Sommartider

  Mellan den 24 juni och den 12 augusti har vi sommaröppettider.

 28. Årets skrivarkurs för dig mellan 10 och 14 år

  Nu har platserna släppts. Vill du lära dig hur du gör för att få en berättelse riktigt spännande, eller skriva din första dikt? Kom på skrivarkurs, 1-4 Juli kl.10-14 (Anmälan krävs)

 29. Vinylhörna på Saltsjöbadens bibliotek

  Parallellt med att digitaliseringen går framåt på biblioteken så vill vi även kunna erbjuda en högklassig analog musikupplevelse på plats. I takt med att folk lyssnar allt mer på strömmad musik med låg ljudkvalitet har intresset för vinyl ökat de senaste åren. Därför har vi skapat en vinylhörna med ett litet urval av legendariska plattor från 50 - 90 tal i genrerna pop, rock, hip-hop, reggae, punk, folk och visa.

 30. Finbesök från Australien

  Andy Griffiths, skaparen av de omåttligt populära Trädkojeböckerna, besökte Dieselverkstadens bibliotek.

 31. Romernas internationella dag

  Den åttonde april är det romernas internationella dag. På biblioteket hittar du film, musik, böcker och tidskrifter på Romani och böcker om Romsk kultur och historia. Välkommen in!

 32. Alla hjärtans dag

  Vi önskar er en glad alla hjärtans dag. Kom och låna kärleksfilm!

 33. Samiska nationaldagen 6 februari

  Samernas nationaldag firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

 34. Förintelsens minnesdag

  Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

 35. Internationellt författarbesök

  En fredag i november fick 150 mellanstadieelever träffa sin favoritförfattare, Jeff Kinney som skrivit de omåttligt populära böckerna i serien Dagbok för alla mina fans.

 36. Att knäcka en klassiker vol 2

  Aris Fioretos, Viola Bao, Ebba Witt-Brattström och Björn Kohlström pratar om klassiska mästerverk i ett läsprojekt på Dieselverkstadens bibliotek.

 37. Nobels fredspris 2018

  tilldelas den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och den irakiska människorättsaktivisten Nadia Murad.

 38. eMEDBORGARVECKAN 2018

  Under eMedborgarveckan den 8 - 14 oktober kommer vi att ha tillfällen med drop-in för digitala frågor. SeniorNet Nacka kommer under vissa tider att vara på biblioteken.

 39. Återvinningens dag

  Lördag den 29 september Kl. 10:30-14:00 firas Återvinningens Dag runt om i landets kommuner för att uppmärksamma återvinningens och återbrukets stora miljövinster.

 40. Inför valet

  Välkommen med din mellanstadieklass till biblioteket inför valet. Hur funkar Sverige egentligen? Varför är det viktigt att ha koll på det? Och vad händer när det inte funkar? Vilka bestämmer över oss tio miljoner som bor här? Och hur kan du vara med och påverka nu och i framtiden?

 41. Beppe testar: Utomhusexperiment

  Exklusivt för årskurs 1: Beppe testar utomhusexperiment. En utomhusföreställning med barnens vetenskapsfavorit Beppe Singer känd från Barnkanalens Hjärnkontoret.

 42. Stora bokbytardagen

  Onsdag 16 maj går Stora bokbytardagen av stapeln på ett stort antal platser över hela landet.

 43. Earth Hour

  Lördag 24 mars klockan 20:30–21:30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation

 44. ALL DIGITAL Week 19-25 mars

  ALL DIGITAL Week är en europeisk kampanjvecka för ökad digital delaktighet! Drop-in för digitala frågor, SeniorNet håller i Datorhjälp, lär dig använda bibliotekets digitala resurser som e-uppslagsverk, databaser och e-tidningar!

 45. Sportlov på biblioteket!

  Vi har dukat upp tipsbord med härlig sportlovsläsning, du kan skaffa läspass och gå vår tipsrunda.

 46. Samiska nationaldagen 6 februari

  Samernas nationaldag firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

 47. Vi kommer snart hem igen

  Författarbesök av Jessica Bab Bonde inför Förintelsens minnesdag 27 Januari. 260 elever från åk 6 satt i publiken.

 48. Låna verktyg på biblioteket

  Nu kan du låna borrhammare, skruvdragare, bitssats samt lite enklare verktyg på biblioteken i Dieselverkstaden, Saltsjöbaden och Älta. Lånetiden är en vecka.

 49. Anmäl dig till vårens språkcaféer!

  Välkomna att anmäla er till vårens språkcaféer på italienska och franska som börjar inom kort. Svenskt språkcafé behöver du inte anmäla dig till, det är bara att dyka upp.

 50. Att knäcka en klassiker!

  Lena Andersson, Johannes Anyuru, Maria Sveland och Daniel Boyacioglu pratar om klassiska mästerverk i ett läsprojekt på Dieselverkstadens bibliotek.

 51. Årets nominerade till Augustpriset

  Svenska Förläggareföreningen delar varje år ut Augustpriset i kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. Läs mer om böckerna här.

 52. Bokbussen rullar!

  Nackas bokbuss är redo för säsongen. Hör gärna av er om ni har förslag på var vi ska dyka upp framöver eller om ni har en verksamhet som skulle vilja ha besök av oss

 53. Guide för vuxna som hjälper sina föräldrar med Internet

  Hälften av alla över 75 år använder idag internet. Men samhället digitaliseras allt mer och det finns många som behöver hjälp med den nya tekniken. Internetstiftelsen i Sverige, IIS, släpper nu en guide som riktar sig till personer som hjälper äldre med internet.

 54. En kväll om medmänsklighet

  Flyktingkatastrofen på Medelhavet är ett faktum och känslan av maktlöshet stor. Hur ser det egentligen ut och hur kan vi hjälpa till?

 55. Världspoesidagen tisdag 21 mars

  "När vi drabbas av sorg, när vi fylls av tvivel, när vi går igenom livskriser, då är det poesin vi vänder oss till för tröst, stöd och hjälp att förstå.