Att knäcka en klassiker!

Lena Andersson, Johannes Anyuru, Maria Sveland och Daniel Boyacioglu pratar om klassiska mästerverk i ett läsprojekt på Dieselverkstadens bibliotek.

Skulle man inte kunna göra läsning av de litterära klassikerna lite extra intressant och givande? Yes, det tror vi. Tänk om en skolklass i taget fick borra ner sig i en klassiker, skriva ner funderingar och frågor och erbjudas en intim och exklusiv workshop med en författare som brinner för verket och kan lyfta boksamtalet till himmelska höjder?

Sagt och gjort, genom stöd från Statens kulturråd, och i dialog med svensklärare på gymnasieskolorna i Sickla, blev projektet Att knäcka en klassiker möjligt.

Eleverna får först träffa författaren och journalisten Lena Andersson, som har valt att samtala om Mary Shelleys fantastiska Frankenstein. Andra boksamtalet hålls av författaren och poeten Johannes Anyuru som tar sig an Pär Lagerkvists mörka mästerverk Dvärgen. Tredje träffen leds av poeten, dramatikern och musikern Daniel Boyacioglu som har grävt ner sig i Nikolajs Gogols inflytelserika Kappan. Maria Sveland avslutar med att analysera och samtala om August Strindbergs megaklassisker Fröken Julie.

Att knäcka en klassiker äger rum vid fyra tillfällen i november på Dieselverkstadens bibliotek för inbjudna gymnasieklasser. 

Målgrupp:

den 16 november 2017