Böcker om Corona för barn

Nu finns det några böcker som tar upp Corona ur barnens perspektiv. Kan vara en fin lässtund tillsammans med en vuxen för oroliga barn eller för barn som bara vill veta hur det funkar.

Pelle Svanslös skola - Sjukdomar, virus och att tvätta händerna

En högaktuell bok som hjälper barn att förstå viktiga frågor om hälsa, sjukdomar och virus. Hur blir man sjuk? Varför är det så viktigt att tvätta händerna? Och hur ska man göra för att hålla sig frisk och må bra?

Pelle Svanslös och hans vänner i Uppsala kan också bli sjuka. Kattungen Friskus och hans bror Frallan får feber båda två och måste stanna hemma från katternas förskola. Tur att de snart blir friska! På tydliga faktauppslag visas i text och bild vad virus och bakterier är och hur man gör för att undvika smitta: nysa och hosta i armvecket, tvätta händerna med Pelles tvätta händerna-sång, och hålla avståndet från den som är sjuk. Vi får också veta mer om hur det ser ut inne i kroppen, och tillsammans med Bill och Bull lära oss hur man blir pigg genom att sova gott, äta rätt och röra på sig.

Boken finns att låna på biblioteket.


 1. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna

  Undertitel: [sagor och fakta om hälsa och kroppen]
  Av: Frensborg, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2020
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Coronavirus, en bok för barn

En digital bok för barn om coronaviruset som tagits fram i England av Gruffalons skapare Axel Scheffler.

Liksom den engelska utgåvan sprids även den svenska helt gratis. Att alla barn ska få tillgång till boken är viktigt. För att barn, föräldrar och pedagoger ska få det här stödet nu medan behovet är som störst kommer boken ut som en pdf, enkel att ladda ner .

Boken finns att ladda hem gratis på denna länk. 

Vill du läsa orginalversionen på engelska kan du ladda ner den här. 

Coronaboken

I Coronaboken får vi följa Bim som måste vara hemma från förskolan fast hon bara är lite snorig. Pappas jobb har flyttat till köksbordet och Bim får inte träffa mormor. Vad är det som händer egentligen, och varför säger de på nyheterna att man inte får pilla sig i ansiktet? I boken finns också tydliga tips på vad man ska göra i coronatider – som att tvätta händerna extra noga, hosta och nysa i armvecket och prata med mormor i telefon istället för att ses.

Ett apotek har tillsammans med illustratören Louise Winblad (hejhejvardag) gjort Coronaboken.

Boken kan du ladda ner gratis här.

Lättläst faktabok om Covid 19

För att alla lärare och elever ska få tillgång till lättillgänglig information om viruset, nu när behovet är som störst, ger Nypon förlag ut boken Fakta om Covid-19 digitalt och kostnadsfritt. Det digitala formatet gör dessutom att boken löpande kommer att uppdateras. Läs boken digitalt här

Är du under 18 år och behöver någon att prata med?

Klicka här för att komma till Nacka kommuns chat och telefonlinje Hit kan barn och unga som känner oro med anedning av Coronapandemin vända sig.

Mer information för barn och unga som är oroliga för Coronaviruset: https://www.bup.se/sv/Om-BUP/Aktuellt/om-du-kanner-oro-for-coronaviruset/

Målgrupp:

den 18 maj 2020