E-böcker

För att kunna låna e-böcker och strömmande ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Gå in på rubriken Skaffa lånekort längst uppe till höger. Du behöver även skapa ett användarkonto hos Adobe och ladda ner app eller läsprogram. Läs mer i kolumnen till höger.

Nya e-böcker för barn

 1. Elsa och godnattsagorna

  Av: Olczak, Martin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: E-bok
Visa fler titlar...

Nya e-böcker för vuxna

 1. Nana

  Av: Zola, Émile
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: E-bok
Visa fler titlar...

NYA E-BÖCKER FÖR UNGDOM

 1. Nana

  Av: Zola, Émile
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: E-bok
Visa fler titlar...

Visa fler titlar: Nackas 100 mest utlånade e-böcker

HUR HITTAR JAG E-BÖCKER?

Klicka på följande länk: e-böcker i Nacka. Då söker du på alla böcker i katalogen.

Avgränsa sedan din sökning ytterligare genom att välja t. ex Målgrupp: vuxna eller Ämnesord: deckare, ungdomsböcker etc.

HUR LÅNAR JAG E-BÖCKER?

1. Skaffa bibliotekskort

För att kunna låna e-böcker och strömmande ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Gå in på rubriken Skaffa lånekort längst uppe till höger.

2. Skapa användarkonto hos Adobe:
Adobe-ID

För att kunna ladda ner böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsarprogram till din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot. Har du lånat e-böcker förut, har du redan ett användarkonto hos Adobe.

Om du ska läsa boken på en läsplatta använder du oftast Adobe Digital Editions på en dator för att föra över e-boksfilen till läsplattan. Har du en läsplatta från Sony rekommenderar vi att du i stället för Adobe Digital Editions använder programmet Sony Reader som fungerar ungefär likadant.

Skapa användarkonto hos Adobe

3. Installera ett program som kan läsa e-böcker

PC/Mac: Adobe Digital Editions 
iPad/iPhone: Bluefire Reader
Android: Aldiko
Klicka på Help - Authorize Computer första gången du öppnar programmet Adobe Digital Editions. Du kan även behöva starta om datorn och söka upp programmet första gången.


4. Logga in på hemsidan

För att låna behöver du vara inloggad på hemsidan. Logga in med lånekortsnummer/personnummer och pinkod (4 siffror).

5. Låna e-bok

Sök på den titel eller författare du är intresserad av. Välj format e-bok och klicka på  den blå knappen LÅNA

Läs i webbläsare betyder att du läser e-boken online och hela tiden måste vara uppkopplad. Ladda ner (epub) betyder att e-boken laddas ner till din surfplatta, mobil eller dator. Sedan kan du läsa boken utan att vara uppkopplad mot internet. Om du har en läsplatta måste e-pub filen föras över från datorn till läsplattan. Mer info om det finns på E-libs hjälpsida

6. Hur länge får jag låna?


Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den direkt igen genom att ladda ner filen en gång till. Lånevillkoren gäller även strömmande ljudböcker.

Du får låna max 5 e-böcker på 7 dagar. Det beror på att biblioteket betalar betydligt mer i avgift till förlagen för varje utlånad e-bok än vad man betalar för utlån av pappersböcker.

7. Om jag vill läsa på läsplatta?

Läsplattor är bara avsedda att läsa böcker på. En del läsplattor går det att låna direkt till genom att surfa in på vår hemsida med läsplattans webbläsare men i de flesta fall måste man låna e-boken till datorn och sedan föra över den till plattan, vilket är det sätt vi rekommenderar.

När du har lånat boken enligt instruktionerna ovan till Adobe Digital Editions kopplar du in läsplattan till datorn med USB-kabeln. Den ska då dyka upp som en enhet i vänsterspalten i programmet. Vissa plattor behöver installeras på datorn, följ i så fall instruktionerna på skärmen. Första gången du kopplar in plattan får du frågan om du vill auktorisera den till samma Adobe ID som datorn. Svara ja. Ta tag i boken och dra den från "bokhyllan" till höger till ikonen för din läsplatta i väsnterspalten och koppla loss plattan. Klart att läsa!

MER HJÄLP?

Du kan mejla eller ringa oss, eller kom förbi biblioteket så hjälper vi dig. Välj bibliotek under fliken Kontakt & Öppettider för att hitta telefonnummer och mejladress.