E-böcker

För att låna e-böcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Klicka på rubriken Skaffa lånekort längst upp till höger och följ instruktionerna. Du behöver även ladda ner en app eller läsprogram samt i vissa fall skapa ett användarkonto hos Adobe. Läs mer i kolumnen till höger.

Nya e-böcker för barn

 1. Kidnappningen på California Comet

  Av: Leonard, Maya Gabrielle
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2021
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: E-bok
Visa fler titlar...

Nya e-böcker för vuxna

Visa fler titlar...

NYA E-BÖCKER FÖR UNGDOM

 1. Skattkartan

  Av: Holmberg, Mona
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2022
  Finns som: E-bok
Visa fler titlar...

Visa fler titlar: Nackas 100 mest utlånade e-böcker

HUR HITTAR JAG E-BÖCKER?

Klicka på följande länk: e-böcker i Nacka. Då får du upp en träfflista på alla e-böcker i katalogen. Avgränsa sedan din sökning ytterligare genom att välja t. ex Målgrupp: vuxna eller Ämnesord: deckare, ungdomsböcker etc.

LÅNA E-BÖCKER I APPEN BIBLIO

Ladda ner appen i App Store eller Google Play Logga in genom att välja Nacka bibliotek och ange ditt lånekortsnummer och pinkod. Du lånar böckerna i 28 dagar, max 3 böcker i veckan. Du kan läsa både online och offline.

Klicka här för att se en instruktionsvideo för Biblio

Om du vill läsa E-böcker på andra språk så rekommenderar vi sajten Världens bibliotek och appen Bläddra som har e-böcker på minoritetsspråken.

LÅNA E-BÖCKER FÖR BARN I APPEN BIBBLIX

Appen Bibblix innehåller massor av läsning och boktips från biblioteket. Den passar alla barn, från nybörjarläsare till bokslukare mellan 6 och 12 år. Boktipsen är utvalda av barnbibliotekarier. Ladda ner appen gratis.

HUR LÅNAR JAG E-BÖCKER UTAN EN APP?

1. Skaffa bibliotekskort

För att kunna låna e-böcker och strömmande ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod. Gå in på rubriken Skaffa lånekort längst upp till höger.

2. Skapa användarkonto hos Adobe:
Adobe-ID

För att kunna ladda ner böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsarprogram till din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot. Har du lånat e-böcker förut, har du redan ett användarkonto hos Adobe.

Om du ska läsa boken på en läsplatta använder du oftast Adobe Digital Editions på en dator för att föra över e-boksfilen till läsplattan. Har du en läsplatta från Sony rekommenderar vi att du i stället för Adobe Digital Editions använder programmet Sony Reader som fungerar ungefär likadant.

Skapa användarkonto hos Adobe

I vissa fall måste du klicka på Help - Authorize Computer första gången du öppnar programmet Adobe Digital Editions. Du kan även behöva starta om datorn och söka upp programmet första gången.


3. Installera en app som kan läsa e-böcker

Appen Bluefire Reader är inte längre gratis tillgänglig och kommer att upphöra. Använd Aldiko stället. Eller läs i appen Biblio eller online på vår hemsida i webbläsaren.

IOS/iPhone/iPad: Aldiko

Android: Aldiko

PC/Mac: Adobe Digital Editions 

Klicka här för information om hur du kommer igång med Aldiko

4. Logga in på hemsidan

För att låna behöver du vara inloggad på hemsidan. Logga in med lånekortsnummer/personnummer och pinkod (4 siffror).

5. Låna e-bok

Sök på den titel eller författare du är intresserad av. Välj format e-bok och klicka på  den blå knappen LÅNA

Läs i webbläsare betyder att du läser e-boken online och hela tiden måste vara uppkopplad. Ladda ner (epub) betyder att e-boken laddas ner till din surfplatta, mobil eller dator. Sedan kan du läsa boken utan att vara uppkopplad mot internet. Om du har en läsplatta måste e-pub filen föras över från datorn till läsplattan. Läs mer om detta under punkt 7 nedan.

6. Hur länge får jag låna?


Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du får låna max 3 e-böcker per vecka. Vill du ha e-boken längre lånar du om den när lånetiden har gått ut.

Tyvärr finns det en begränsning för hur många e-böcker biblioteken i Nacka lånar ut totalt. Det innebär att det ibland inte går att göra e-lån fastän din kvot inte är uppnådd.

7. Om jag vill läsa på läsplatta?

Läsplattor är bara avsedda att läsa böcker på. En del läsplattor går det att låna direkt till genom att surfa in på vår hemsida med läsplattans webbläsare men i de flesta fall måste man låna e-boken till datorn och sedan föra över den till plattan, vilket är det sätt vi rekommenderar.

När du har lånat boken enligt instruktionerna ovan till Adobe Digital Editions kopplar du in läsplattan till datorn med USB-kabeln. Den ska då dyka upp som en enhet i vänsterspalten i programmet. Vissa plattor behöver installeras på datorn, följ i så fall instruktionerna på skärmen. Första gången du kopplar in plattan får du frågan om du vill auktorisera den till samma Adobe ID som datorn. Svara ja. Ta tag i boken och dra den från "bokhyllan" till höger till ikonen för din läsplatta i väsnterspalten och koppla loss plattan. Klart att läsa!

MER HJÄLP?

Du kan mejla eller ringa oss, eller kom förbi biblioteket så hjälper vi dig. Välj ditt bibliotek under fliken Kontakt & Öppettider för att hitta telefonnummer och mejladress.