Sommarfrågesport

Sommarfrågesport

1. I denna roman liggs det hitan och ditan som om det inte fanns någon morgondag. Genom Thailand, Europa och USA nuppar sig vår hjältinna. En dansk feministklassiker som väckte ramaskri för sina erotiska utsvävningar och för tesen att kärlek och tvåsamhet förstör förhållanden och att vänskap och sexualitet är att föredra. Vad heter boken?
2. Genom Stockholmsnatten och genom Indien bar det av för generationsförfattaren som trånade efter den otillgänglige advokaten Roffe, en figur som oavbrutet slank iväg som en hal tvål. Boken orsakade skandal när den kom, då den hängde ut personer i Stockholms kultur- och innekretsar, men i dag vet knappt någon vilka dessa lirare är. Vad heter författaren?
3. Vilken svensk till åren kommen musiker extraknäcker som författare? Extremt tjocka böcker med små vardagsbetraktelser blandat med orerande om svensk politiks undermålighet. ”Allt är alliansens fel” heter det i den första volymen. Vad heter böckerna och författaren?
4. Karin Smirnoffs hyllade trilogi om janakippo inleds med Jag for ner till bror. Vad heter den påhittade byn hon reser till?
5. 50-tal. En amerikansk idyllisk förort med glassfärgade bilar och hus. Konformism. Han pendlar in till sitt tråkiga kontorsjobb på Manhattan, hon är den perfekta hemmafrun som sköter barn och viker tvätt. Trygghetsfällan har slagit igen med en fet smäll. Men under ytan pyr tristess och ångest.
6. Martina och Gustav kan inte riktigt leva ihop, men kan ändå inte leva utan varandra. Måste man gifta sig, gå i fållan och skaffa små bråkiga illbattingar bara för att alla andra gör det? Relationen är av och på, av och på. Den ena är ibland störigare än den andra. Gustav är romantiker. Martina är rationalist. Vad heter romanen?
7. ”Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived”- Henry VIII, kung av England, avverkade sina sex hustrur en efter en. Stackars kung Henry VIII, han blir oavbrutet missnöjd. Ingen verkar förmögen att kunna klämma fram en äkta son åt honom. Bara döttrar som gör honom ännu mer missnöjd. Hilary Mantel har skrivit en trilogi om Thomas Cromwell, den man som får i uppdrag att lösa kungens alla problem. Romanen vann Bookerpriset och har filmatiserats av BBC. Vad heter första boken?

Och så för att skilja agnarna från vetet: Det avslutande korta hårdrocksegmentet:

8. En av den tunga rockmusikens allra tyngsta förgrundsgestalter, med låtar som Ace of Spades och Killed By Death på cv:t, lämnade år 2015 jordelivet efter att ha fått diagnosen prostatacancer. Vem?
9. Bandet Judas Priest var en central del av en ny sorts hårdrock, med energin och gör det själv-andan lånad från punkrocken, som blommade upp i England i början av 80-talet. Vilket namn fick denna musikstil?

    Målgrupp:

    Taggar:

    Skrivet av: Maja Embrink Lennart Sandgren Elisabeth Simonsen den 3 juni 2020