Sanning och konsekvens på Dieselverkstaden

En föreläsning för åttondeklassare om källkritik och det egna beteendet på nätet, med Ida Östensson & Jack Werner.

Hur vet man vad som är sant och falskt på nätet? Hur kan man själv bidra till ett schysst nätklimat? I en tid då ”alternativa fakta” blivit ett begrepp och det inte alltid görs skillnad på kunskap och åsikter har biblioteken i Nacka bjudit in alla elever i år 8 till en föreläsning om just detta! Eleverna får lyssna på två aktuella och spännande föreläsare.

Jack Werner är frilansjournalist, bloggare och debattör. 2014 belönades han med Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare som en av initiativtagarna till Viralgranskaren, en avdelning i tidningen Metro vars uppgift är att granska och analysera nyheter och internetfenomen som blir virala genom sociala medier. För den lite yngre publiken är Jack Werner kanske mest känd för sin hyllade skräckpodcast Creepypodden.

Ida Östensson har sedan högstadiet engagerat sig för ett mer jämställt och jämlikt samhälle och grundade 2010 stiftelsen Make Equal som jobbar med metoder för jämlikhet. 2013 var hon en av initiativtagarna till Fatta-rörelsen som kämpar för att samtycke ska vara en självklarhet. Ida har mottagit många priser genom åren och utsågs bl a till årets folkbildare 2015 och Årets BRIS-pristagare 2017. Förra året startade hon inom Make Equal projektet #skärpning som ska jobba mot näthat. Varför? För att internet är på riktigt! Ida kommer bland annat prata om vad vi själva har för ansvar och hur vi kan skärpa oss för att skapa ett mer inkluderande nätklimat.

Jack Werner och Ida Östensson föreläser fredag 24 november på Dieselverkstaden för ca 500 av Nackas åttondeklassare, i ett gemensamt arrangemang av biblioteken i Nacka.

Målgrupp:

den 24 november 2017