BOKBUSSEN

Nackas bokbuss rullar för fjärde året i rad. Hör gärna av er om ni har förslag på var vi ska dyka upp framöver eller om ni har en verksamhet som skulle vilja ha besök av oss.

För att möta ökade behov och nå ut till nya grupper byggde vi vår egen bokbuss som fungerar som vårt mobila pop up-bibliotek sedan 2016.

Vår bokbuss är en kreativ och flexibel lösning där vi har testat oss fram till vad som funkar bra. Det är ett demokratiskt sätt att jobba där många i personalen har varit delaktiga och vi har arbetat fram modellen utifrån de behov vi hitills mött. Bokbussen är klassad som veteranfordon och har även ett kulturhistoriskt och fordonsnostalgiskt värde. Det är en Mercedes 310 skåpbil från 1983, tillverkad i Bremen i dåvarande Västtyskland som vi har renoverat och byggt om för att passa biblioteksändamål. På åttio- och nittiotalet gick den som postbil och senare inreddes den som husbil. Under tjugohundratalets första decennium stod den avställd. Vi köpte den 2016 och har själva designat och byggt om hela interiören för att skapa ett unikt och mysigt pop up-bibliotek.

Vi har besökt förskolor och träffar för nyanlända. Planen är att fortsätta åka ut till grupper som har svårt att själva ta sig till biblioteket, exempelvis äldreboenden. Vi vill hälsa Nackas nya medborgare välkomna in i biblioteket och samhället genom att åka ut till boenden för nyanlända. Vi dyker också upp på badplatser och idrottsevenemang för att sprida böcker och läsning. Vårt rullande pop up-bibliotek är utrustat med teknik som gör det möjligt att låna ut böcker, film och skivor direkt på plats, och även göra nya lånekort till de som ännu inte har. Bussen bjuder på mysigt häng tillsammans med vår kunniga och passionerade personal som alltid finns på plats med boktips.

Klicka här för att se körschemat för sommaren 2018.

Hör gärna av er om ni har förslag på var vi ska dyka upp framöver eller om ni har en verksamhet som skulle vilja ha besök av oss. Mejla till: info.saltsjobaden@dvbib.se eller ring 08-7188430.

Bilderböcker, fackböcker, kapitelböcker, romaner... kom in och låna!

Ljudböcker och film.

Ljusinsläpp från tre fönster och en liten patchworksoffa.

Öppningsbart fönster från utsidan gör att låntagare kan botanisera bland pocketböcker utifrån.

Tuff växelspaksknopp och leopardmönstrade säten.

Lysande jordglob.

Vintagelampetter.

I hörnet fins det externa 12-voltssystemet som driver belysning och laddar mobiler. Och en kraftomvandlare så att vi även kan ladda bärbara datorer.