Göran Jonsson - Författarbesök

Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

17 november lördag 2018
17 november lördag 2018
2018-11-17 till 2018-11-17.
Plats Saltsjöbadens bibliotek

Valt tillfälle

2018-11-17 15:00 till 16:00.
17 november lördag
Datum 15:00 – 16:00
Kostnad: Fri entré
Målgrupp:

Göran Jonsson kommer till Saltsjöbadens bibliotek och pratar om sin nya bok Frihetens blå toner - En berättelse om jazzen i Sverige.

I samarbete med Saltsjöbadens bokhandel.

”Paris sure never was as great as this!”, utbrast Charlie Parker spontant vid en nattlig jamsession i Stockholm 1950. I Paris hade han under en internationell jazzfestival både träffat och hört svenska jazzmusiker. Nu jammade ”Bird” med några av dem under källarvalven i Gamla Stan, där en ung Lars Gullin storögt beundrade den banbrytande saxofonisten.

I denna lättlästa och faktarika berättelse om jazzen i Sverige skildras avgörande händelser under de 100 år som förflutit sedan den syndfulla amerikanska musikstilen kom till Europa och Sverige. Med musiken följde nya, utmanande dansstilar. Länge möttes färgade jazzmusiker på besök av rasism och fördomar. När jazzen slog igenom och blev ungdomens musik utbröt moralpanik. Drömmen om Amerika lockade de djärva att söka lyckan i jazzens hemland. Monica Zetterlund försökte men återvände hem besviken efter att ha konfronterats med både rasism och sexism. Framgången kom, liksom för Jan Johansson, med jazz på svenska. Droger blev tidigt en förbannelse, i synnerhet under det liberala 1960-talet.
Runt millennieskiftet nådde musiken på nytt en ung publik. Med Esbjörn Svensson Trio (e.s.t.) fick svensk jazz sina största internationella framgångar med turnéer över hela världen. Men som så många gånger tidigare i jazzhistorien slutade framgångssagan i tragedi.

Göran Jonsson är journalist på Dagens industris helgbilaga Di Weekend, där han är krogredaktör och även skiver om musik.

 1. Frihetens blå toner

  Undertitel: en berättelse om jazzen i Sverige
  Av: Jonsson, Göran
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Jazz
  Finns som: Bok