Lars Westman - Författarbesök

Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

28 april lördag 2018
28 april lördag 2018
2018-04-28 till 2018-04-28.
Plats Saltsjöbadens bibliotek
Kostnad: Fri entré
Målgrupp:

Lars Westman kommer till Saltsjöbadens bibliotek och berättar om sin nya bok Europa kan dra nåt gammalt över sig.

Europas historia är full med slumpartade sammanträffanden som man kan hänga upp sin egen historiebeskrivning på. När Alexander den store år 334 före vår tideräkning startade sitt fälttåg österut mot Perserna var det med stort buller och bång i hela den kända världen. Samtidigt smög sig en grekisk amatörastronom och äventyrare iväg på en expedition åt andra hållet, västerut alltså, mot de dimhöljda utmarkerna i Europa där ingen kunde bo.

Det var Pytheas. Visste de om varandra? De talade samma språk. De var ungefär jämnåriga. Var Pytheas i själva verket spion med uppdrag från Alexander att ta reda på vad kelterna höll på med? När Alexander var klar med perserna skulle han då ta itu med romarna och kelterna? Det får vi aldrig veta. Det hör till avdelningen tankelekar. Men vad Pytheas och Alexander gjorde var att liksom dra isär Europa och töja ut de gränser som ännu inte fanns. Alexander kom till Indien, Pytheas till det som nu är Skandinavien.

Westman har följt Pytheas spår. Resan förde honom till platser där Pytheas med all säkerhet stått och tagit solhöjden med sin mätapparat Gnomen. Han följde honom från Spanien till Bretagne och över till Cornwall. Vidare till ön Islay i Hebriderna tillsammans med Lennart Hellsing. Westman berättade för honom om Pytheas som med all sannolikhet mellanlandat på Islay på sin resa norrut. Lennart Hellsing kände till Pytheas försvunna bok Om Havet. ”Man borde skriva en ny bok”, sa Lennart Hellsing på sin 95-årsdag. ”Framför allt borde vi göra en ny resa. När åker vi?”

Lars Westman är legendarisk journalist på Tidningen Vi. Han har gett ut ett stort antal böcker – facklitteratur, barn- och ungdomsböcker och skönlitteratur. På Carlssons har han utgivit Åke Axelsson: möbelformgivare, inredningsarkitekt, fabrikör (2004), Om X-et och Saltsjöbaden (2007), Fenicier: de lärde oss segla – Medelhavet var deras (2009), Fula pojkar älskar bäst: journalistisk från fem decennier (2012), Till Saltsjöbaden! En skapelseberättelse (2013) och Örnen har landat på en åker: piloten som flög mot friheten (2015).     

I samarbete med Saltsjöbadens bokhandel