VÅR FÖRSTA BOKBUSS

Vi tackar vår första hembyggda veteranbokbuss som vi körde 2016 - 2019 för fyra bra år och många fina stunder. Läs mer om den bokbussen och se bilder här

För att möta ökade behov och nå ut till nya grupper byggde vi 2016 vår egen bokbuss som fungerade som vårt mobila pop up-bibliotek.

Vår bokbuss är en kreativ och flexibel lösning där vi har testat oss fram till vad som funkar bra. Det är ett demokratiskt sätt att jobba där många i personalen har varit delaktiga och vi har arbetat fram modellen utifrån de behov vi hitills mött. Bokbussen är klassad som veteranfordon och har även ett kulturhistoriskt och fordonsnostalgiskt värde. Det är en Mercedes 310 skåpbil från 1983, tillverkad i Bremen i dåvarande Västtyskland som vi har renoverat och byggt om för att passa biblioteksändamål. På åttio- och nittiotalet gick den som postbil och senare inreddes den som husbil. Under tjugohundratalets första decennium stod den avställd. Vi köpte den 2016 och har själva designat och byggt om hela interiören för att skapa ett unikt och mysigt pop up-bibliotek.

Vi har besökt förskolor, träffar för nyanlända och åkt ut till grupper som har svårt att själva ta sig till biblioteket, exempelvis äldreboenden. Vi har också dykt upp på badplatser och idrottsevenemang för att sprida böcker och läsning. Vårt rullande pop up-bibliotek är utrustat med teknik som gör det möjligt att låna ut böcker, film och skivor direkt på plats, och även göra nya lånekort till de som ännu inte har. Bussen bjuder på mysigt häng tillsammans med vår kunniga och passionerade personal som alltid finns på plats med boktips.

Bilderböcker, fackböcker, kapitelböcker, romaner... kom in och låna!

Ljudböcker och film.

Ljusinsläpp från tre fönster och en liten patchworksoffa.

Öppningsbart fönster från utsidan gör att låntagare kan botanisera bland pocketböcker utifrån.

Tuff växelspaksknopp och leopardmönstrade säten.

Lysande jordglob.

Vintagelampetter.

I hörnet fins det externa 12-voltssystemet som driver belysning och laddar mobiler. Och en kraftomvandlare så att vi även kan ladda bärbara datorer.

Skrivet av: Olle Sjöberg den 19 augusti 2021