Om oss

Dieselbiblioteken är de tre personaldrivna biblioteken i Nacka - Dieselverkstadens bibliotek, Saltsjöbadens bibliotek och Älta bibliotek. Vår vision är att skapa en spännande och nytänkande biblioteksverksamhet, att vara ett vardagsrum i samhället. I vår ickehierarkiska organisation är alla insatta i verksamheten och det går snabbt från idé till handling.

I Nacka kommun är även Forumbiblioteken verksamma, i Forum Nacka, Orminge och Fisksätra. Alla sex biblioteken i Nacka har ett gemensamt mediabestånd och du kan låna, lämna och reservera böcker var du än befinner dig.

 

Bakgrund

2004 fick personalen på Dieselverkstadens bibliotek möjligheten att själva driva biblioteket. Detta ledde till en hel del nytänkande och innovativ verksamhet som blev väldigt uppskattad. Dieselverkstadens bibliotek fick studiebesök från olika delar av världen och inbjudningar att föreläsa kring hur bibliotek kan drivas. 2013 anslöt sig Saltsjöbadens bibliotek och Älta bibliotek till samma personaldrivna organisation. Vi driver biblioteken på uppdrag av Nacka Kommun och kulturnämnden bestämmer ramarna för verksamheten.

Demokrati, mångfald och engagemang

Hos oss finns inga chefer. Alla jobbar ute på golvet och träffar besökare och vi har alla hand om inköp. Vi är lika många kvinnor som män och vi lägger vikt vid att rekrytera personal med olika bakgrund och erfarenhet. Detta för att skapa en dynamisk och kreativ verksamhet för våra besökare. Vi jobbar aktivt med demokrati, mångfald och miljö vilket genomsyrar vår verksamhet både vad gäller utbud och arrangemang.

Biblioteken har en central plats i samhället. Kultur, samhällsengagemang och eftertanke står i centrum. Och framförallt står ni - våra besökare - i centrum.


Varmt välkommen till oss.

Bokbussen

Vår nya bokbuss är klädd i päls och inredd i en organisk och fantasifull stil. Under sommaren 2021 har den varit ute på badplaster och mötesplatser i hela Nacka. Läs mer i tidningsartikeln från NVP nedan och i denna artikel från Biblioteksbladet.

Vår bokbuss är en kreativ och flexibel lösning och ett demokratiskt sätt att jobba där många i personalen har varit delaktiga. Vi har arbetat fram modellen utifrån de behov vi hitills mött. Vi har har själva designat och byggt om hela interiören för att skapa ett unikt och mysigt pop up-bibliotek.

Vi har besökt förskolor, träffar för nyanlända och åkt ut till grupper som har svårt att själva ta sig till biblioteket, exempelvis äldreboenden. Vi har också dykt upp på badplatser och idrottsevenemang för att sprida böcker och läsning. Vårt rullande pop up-bibliotek är utrustat med teknik som gör det möjligt att låna ut böcker, film och skivor direkt på plats, och även göra nya lånekort till de som ännu inte har. Bussen bjuder på mysigt häng tillsammans med vår kunniga och passionerade personal som alltid finns på plats med boktips.

Hör gärna av er om ni har förslag på var vi ska dyka upp framöver eller om ni har en verksamhet som skulle vilja ha besök av oss. Mejla till: info.saltsjobaden@dvbib.se eller ring 08-7188430.

 

 

 

Vi är miljönärer

Bibliotekens betydelse i samhället växer, både som mötesplats för medborgare och kultur men också som en del av delandeekonomin. Biblioteket går i täten för ett sätt att leva där människor delar på saker. Både rent praktiskt, eftersom bibliotekets huvudverksamhet är att låna ut allt från böcker till datorer, men också genom att inspirera till en hållbar livsstil där det är inspirerande och roligt att dela - på så sätt får alla tillgång till så mycket mer.

På Dieselverkstadens bibliotek, Saltsjöbadens bibliotek och Älta bibliotek kan du låna bland annat fick-syntar och verktyg, och med vår fina Bokbuss når vi fler medborgare i kommunen.

Vi hoppas att vår hemsida inspirerar till att dela och att det är lätt att hitta i våra samlingar. Mejla oss gärna med förslag på förbättringar.

Vi strävar efter att själva arbeta miljöansvarsfullt genom återvinning och energibesparing.

Klicka här för att läsa mer om miljömärkningen Miljönär 

Språk