VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017

Det här hände på Dieselverkstadens bibliotek, Saltsjöbadens bibliotek och Älta bibliotek under 2017

Ett urval av aktiviteter för barn och unga:
* Samtalsträffar för föräldrar och pedagoger, i samarbete med KUD. Ämnen: Barn på flykt i Sverige, Att vara ung och trans samt Unga och internet.
* Pedagogfrukostar och Bokimpro (interaktiv teater) för alla Nackas förskoleklasser
* Ett välfyllt program med läsning, sång och saga för förskolan
* Besök från vår Bokbuss i förskolor och på Nackas mötesplatser
* Sanning eller konsekvens, en föreläsning för alla årskurs 8 i Nacka på tema källkritik och internet, med Make Equal och Jack Werner. I samarbete med de kommunala biblioteken.
* Föräldrapepp för föräldralediga... föreläsningar, babygung, sångstunder med mera!
* Möte med de fotbollstokiga författarna till När allt står på spel. Barnen fick prata med dem om boken, om fotboll, om författarskap och såklart - spela fotboll med dem!
* Spännande författarbesök, kurser och lovaktiviteter! Lär dig göra datorspel, experimentera med Beppe känd från SVT:s Hjärnkontoret, delta i spöktimme på bibblan efter stängning.
* Internationella författarbesök, 100 barn fick möta författaren till de populära Trädkojan-böckerna!
* ATT KNÄCKA EN KLASSIKER Ett läsprojekt där fyra välkända författare berättade om litterära klassiker, för inbjudna gymnasister. Finansierades av projektpengar från Statens kulturråd.
* Biblioteksintroduktion i små grupper för över 700 gymnasieettor!

På vuxensidan hade vi under 2017 ett fullmatat program med spännande föreläsningar, konserter och aktiviteter.
Debutantkväll, Skräckkväll och Deckarkväll varvas med Bokfrukost med Mandelmanns och författarbesök med bland andra Agneta Pleijel, Jan Guillou Åsa Nilsonne, Sven Tolgfors, Maria Sveland, Elisabeth Åsbrink och Jan Mårtenson.

Våren inleddes med Trädgårdslördag med Göran Greider och på vår biblioteksscen har vi fått lyssna på intressanta författare till böcker om Indigofärgning, Hevy-Duty Sewing och Träsnickeri för hemmet. I maj arrangerades Döden på Medelhavet, en kväll om medmänsklighet och flyktingmottagande i samarbete med Läkare utan gränser, Volontär i Nacka och Akademibokhandeln i Sickla. Dessutom har vi under året arrangerat: Språkcaféer på svenska, italienska, tyska, franska, spanska. Datorhjälp - Stickcafé - Konstutställningar och Biblioteksmeditation! Samtalskvällar på temat ”fake news” i samarbete med Stockholms Läns 0Museum och e-medborgarvecka i samarbete med Digidelnätverket ...med mera!